måndag 19 januari 2009

sömnlös

Kan inte sova. Låg först i flera timmar och var ledsen/arg/sur/jagvetintevad på gubben. Sen la han halva sin tyngd över mig i sömnen och då gick det över. Jag ser det som en slags tyst ursäkt från hans sida. Eller kanske ett tyst förlåtande från hans sida för att jag var tjurig. Vet inte vilket. Kanske båda.

Resten av timmarna spenderades med att tänka på hur himla sugen jag är på mammas grötfrallor. Jag måste ha. Men jag tror att de är ganska svåra att göra kanske. Först måste man koka havregrynsgröt, det har jag aldrig gjort själv. Och sen måste man göra själva degen och den har jag aldrig gjort heller. Bara varit med när mamma har gjort, och nu var det himla längesen sen sist. Jag har funderat på att baka sötlev här nere också, för det har de inte här.

Jag ska berätta om brödet de har här.

De har fem miljoner olika sorters vitt toastbröd. Och fem miljoner olika sorters "nyttigt" bröd med massa gryn och äckelskit i. Och så finns det det gamla vanliga bageribrödet typ baguetter och lite sånt "köpavarjedag-bröd". Vi pratade om det, jag och Leon häromdagen. Vid första anblicken ser det ut som det finns massor av olika sorters bröd. Men efter ett tag avslöjas komplotten. För det finns massa olika sorter, men inga goda sorter!! Jag citerar Leon "...like, the Polar bread!" (som både han och jag älskar). De har inga plattmackor och inga tekakor. Bara vanliga frallor och äckliga brödlimpor. Alla brödlimpor har samma form som rostbröd av någon anledning, alltså kvadratiska. Vad är grejen med det? Och de är skurna alldeles för tunt. Sladdermackor.

Ni Nya Zeeländare här nere. Finns det något bröd här som liknar vanlig typ, Skogaholmslimpa?

Och lite undringar till bakexperterna där ute;
Kan man baka sötlev själv? Finns det något recept för det?
Och är det hemskt svårt att göra grötfrallor?

Jag har ingen assistent så det är veven jag föddes med som jag får använda. Därför gör jag alltid halv sats när jag gör vanliga kanelbullar.

Jag försökte hitta lite information om dessa grötfrallor på internetet. Gick inte så bra. Kanske att folk nu inte vet vad jag talar om för äckliga 'grötfrallor', utöver the inner circle, då.

Fem resultat på google. Inga relevanta.

4 kommentarer:

Sweet-saga sa...

Det är inte alls svårt att baka grötfrallor, lättare än att baka vanliga bullar. Ska förklara när du ringer!

Haren sa...

na men asch brod ar angest varje gang jag ska handla har. Gillar potatoe and pumpkin limpan pa New World (fran nybakat avdelningen). Annars kan de vara nastan.

Anonym sa...

7 februari låter bra, ska ha ett snack med guben om det. Jag har ju semester :-)
Du har så rätt om brödet här, det är inget kul alls!!! Och om det är någorlunda ätbart, ja då kostar det skjortan istället. Funderar på att göra allvar av min gamla dröm om att bli bagare :-) Inte helt lätt att få tag i ingredienser heller... Ack ja, kiwiland har mycket att lära vad gäller mat bröd och bakverk!

Anonym sa...

haren: ja de har lite bra nybakat ibland. men man orkar ju inte köpa bröd varje dag liksom. ska prova det där brödet nästa gång jag kommer ihåg!

eva: vad trevligt! ser fram emot det :)
ja, det värsta är nog ändå att få tag i alla ingredienser...önskar jag hade receptet till polarbröd. men det är säkert hemligt och dant. jag tycker absolut du ska bli bagare! du lär nog bli populär eftersom det verkar vara många som klagar på brödet här, även kiwis!